Qualcomm pracuje nad ulepszonym Snapdrgonem 810 dla Samsunga?

Qualcomm pracuje nad ulepszonym Snapdrgonem 810 dla Samsunga?

Qualcomm pracuje nad ulepszonym Snapdrgonem 810 dla Samsunga?
Kamil Zawiślak
24.01.2015 16:04, aktualizacja: 25.01.2015 14:12

Wall Street Journal donosi, że Samsung do swojego Galaxy S6 otrzyma usprawnionego Snapdragona 810. Wychodzi więc na to, że problemy z przegrzewaniem się faktycznie istnieją.

Snapdragon 810 jest najmocniejszym i zarazem najważniejszym układem w ofercie amerykańskiej firmy, ale w świetle ostatnich doniesień mógł trochę stracić w oczach wielu zainteresowanych.

Zaledwie kilka dni minęło od pojawienia się informacji, że Samsung może niemal całą początkową produkcję oprzeć na autorskim Exynosie. Następnie LG wypowiedziało się, że Snapdragon 810 w ich G Flexie 2 nie nagrzewa się przesadnie. Swoje stanowisko motywują tym, że G Flex 2 został zaprojektowany pod kątem Snapdragona 810 i nie tylko procesor jest ważny, ale też sposób odprowadzania ciepła.

For its part, LG has stated that heat levels are not solely about the CPU, but how a device is also designed to dissipate that heat. The company noted that the G Flex 2 was designed with the Snapdragon 810 in mind, so heat levels have remained within what LG deems optimal.

Samsung i Qualcomm oficjalnie nie wypowiedzieli się jednak na temat przegrzewania się topowego układu tego drugiego. Niemniej według najnowszych informacji dostarczonych przez Wall Street Journal Qualcomm pracuje nad poprawioną wersją 810-tki specjalnie dla Samsunga. To potwierdzałoby wcześniejsze doniesienia...

Nowa wersja Snapdragona 810 dla Koreańczyków ma być gotowa w marcu. Gwoli przypomnienia, 2 marca rozpoczynają się targi MWC w Barcelonie, gdzie spodziewamy się premiery Galaxy S6. Raczej wątpię, że w stolicy Katalonii zobaczymy wtedy S6 z nowym procesorem. Nasuwa się pytanie, czy amerykanie wyrobią się w miesiąc, by dostarczyć poprawiony układ SoC? Śmiem wątpić.

Źródło: Phone Arena, GSMArena

Źródło artykułu:WP Komórkomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)