Google wprowadza automatyczne usuwanie prywatnych danych

Google wprowadza automatyczne usuwanie prywatnych danych
02.05.2019 15:25
dziewczyna korzystająca z telefonu
dziewczyna korzystająca z telefonu
Źródło zdjęć: © FreePhotos/pixabay.com
Mateusz Żołyniak
Mateusz Żołyniak

Gigant z Mountain View chce mocniej chronić prywatność użytkowników i dbać o bezpieczeństwo ich danych. Potwierdzać ma to nowość, która już wkrótce zagości w usługach Google'a

Firma Google nie kryje się z tym, że zbiera dane na temat aktywności użytkowników, co dotyczy tak odwiedzanych miejsc, jak i przeglądanych stron WWW. Wykorzystywane są one do poprawia działania jej usług - analizach danych dotyczących lokalizacji umożliwia np. bardziej trafne sugerowanie interesujących restauracji, które znajdują się w pobliżu.

Skuteczność usług i ich podpowiedzi zależy więc od tego, czy mogą korzystać z danych dotyczących działań użytkownika. Wykorzystywane są one również do ulepszania poszczególnych rozwiązań, ale nie każda osoba chce dzielić się prywatnymi informacjami z gigantem.

Automatyczne usuwanie prywatnych danych ma być kompromisem, który zainteresuje wielu użytkowników

Google już jakiś czas temu wprowadził opcję wyłączania zbierania danych, dzięki czemu nie są one przetwarzane w usługach oraz składowane na serwerach firmy. Zmiany umożliwiły także usuwanie prywatnych danych, dzięki czemu można wybrać, które udostępnione informacje mają zniknąć z serwerów.

Firma z Mountain View postanowiła usprawnić jednak to rozwiązanie. Dzięki temu niebawem pojawić ma się więc funkcja automatycznego usuwania prywatnych danych. Oznacza to, że użytkownicy będą mogli decydować z jakiego okresu informacje są wykorzystywane w usługach Google'a. Jak ma działać to rozwiązanie?

Nowe rozwiązanie umożliwi automatyczne kasowanie danych starszych niż 3 miesiące lub 18 miesięcy. Oznacza to, że usługi będą korzystać tylko z najnowszych informacji na temat zwyczajów użytkowników. Rozwiązanie to początkowo będzie dostępne dla historii lokalizacji oraz aktywności sieciowej - opcję można będzie włączyć w ustawieniach konta Google'a.

Pisząc krótko: gigant znalazł niezły sposób na zapewnienie swoim usługom dostępu do danych, które wykorzystywane są do ich lepszego działania, a przy tym zadowolić osoby dbające o bezpieczeństwo swoich danych.

Można spodziewać się, że automatyczne usuwanie prywatnych informacji w przyszłości zostanie udostępnione dla innych usług (m.in. aktywność głosowa), ale póki co trzeba poczekać na wprowadzenie jej pierwszej wersji. Proces udostępniania nowego rozwiązania ma rozpocząć się w ciągu nadchodzących tygodni.

Co zrobić, by Google nie dobierał się do prywatnych danych?

Osoby, które pod żadnym pozorem nie chcą, by ich dane lądowały na serwerach Google'a, już teraz mogą wyłączyć tę opcję. W tym celu należy:

  • wejść do ustawień systemowych i odszukać \Konto Google;
  • w panelu \Konto Google\ wybrać \Zarządzaj danymi i personalizacją;
  • korzystając z przełączników wyłączyć przesyłania danych dla poszczególnych funkcji systemowych (historia lokalizacji, aktywność związana z głosem i dźwiękiem itd).

W zakładce tej możne też ręcznie usunąć zebrane do tej pory dane, o czym wspominałem wyżej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (44)