Aby doszło do takiej sytuacji musi zostać spełnionych kilka wymogów, ale nie oznacza to, że problem ten nie dotyczy nikogo. Błąd skutkujący usunięciem katalogu domowego użytkownika pojawia się w sytuacji, gdy dokonaliśmy aktualizacji z Mac OS X 10.5 do Snow Leoparda. Nie wiadomo, czy błąd ten występuje również w OS X 10.6.1.
Co konkretnie musi zrobić użytkownik, aby stracić zawartość katalogu domowego? Przede wszystkim konieczne jest włączenie konta gościnnego. Następnie trzeba zaktualizować system do OS X 10.6 i mieć wyłączone automatyczne logowanie użytkownika. W efekcie po uruchomieniu systemu pojawi się ekran logowania z listą użytkowników - wybieramy więc konto gościnne.
Gdy wylogujemy się z konta gościnnego i zalogujemy się na swoje normalne konto zostaniemy powitani informacjami, tak jakbyśmy logowali się pierwszy raz. Dlaczego tak się stało? Z konta gościa po wylogowaniu usuwane są wszystkie dane - przez błąd wymazywanie obejmuje również inne konta.
Do czasu wyjaśnienia całej sprawy przez Apple warto wyłączyć konto gościa, aby uniknąć ewentualnych niemiłych niespodzianek.
Źródło: Appleblog